Timiș, Moșnița Veche
Înființată în anul 2020, asociația Răsăritul de Argint își propune să schimbe modul în care România privește vârsta înaintată și procesul de îmbătrânire. Felul în care privim bătrânețea, ca pe un lucru inevitabil legat de dependență fizică, psihică și de cele mai multe ori și materială nu este nici sustenabil, nici moral. România are cea mai mică speranță de viață din Europa din cauza stilului de viață sedentar și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, cel mai indicat, simplu și totodată economic mod de a salva vieți este prevenția. Prin urmare, o schimbare de comportament a strategiilor guvernamentale și a utilizatorilor finali este necesară. Din momentul pensionării, oamenii mai au de trăit în medie 20 de ani. Au timp. Ce resursă prețioasă au la dispoziție! Noi credem că bătrânețea trebuie să aducă cu ea o stare de bine și de relaxare, să ne îngrijim de sănătate și de a rămâne independenți pentru cât mai mult timp, pentru a ne putea bucura de timpul rămas, astfel crescând speranța de viață la nivel național și totodată calitatea vieții. Facem aceste lucruri prin schimbarea stilului de viață sedentar, către unul activ. Aceasta este misiunea noastră principală.
Beneficiari:
⦁ Programul YOGA pentru Seniori, online. Punem vârsta a treia în mișcare!, program de prevenție, dedicat celor cu vârsta de peste 55 de ani, care a atins în 2022 cifra de 500 participanți. România are cea mai mică speranță de viață din Europa din cauza stilului de viață sedentar și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, cel mai indicat și totodată economic mod de a salva vieți este prevenția. Prin urmare, o schimbare de comportament a strategiilor guvernamentale și a utilizatorilor finali este necesară. Yoga pentru seniori este un program care promovează un mediu de învățare, în care persoanele în vârstă pot găsi un scop și soluții creative pentru un stil de viață sănătos, însușindu-și rutina, obiceiul de a fi activi.
⦁ Asigurăm trimestrial strictul necesar supraviețuirii pentru bătrânii singuri de la sate. Imobilizați sau cu paralizii grave, bătrânii României sunt bătrânii nimănui. Trăiesc în sate uitate de lume, pe uliți singuratice, fără acces la servicii publice. Selectarea beneficiarilor se realizează cu ajutorul departamentelor de asistență socială ale primăriilor. În anul 2021 și 2022 am fost suport în jud. Timiș și jud. Vâlcea, pentru 70 de beneficiari instituționalizați și 20 de bătrâni singuri și vulnerabili. Intrând în casele lor, ne-a lovit din plin singurătatea și sărăcia. Pe masă unii bătrâni aveau doar un borcan de dulceață, sau o coajă de pâine cu lapte. Singurătatea și durerile sunt mai apăsătoare însă decât lipsa bucatelor. Faptul că nimeni nu mai știe de existența lor, iar ei nu mai sunt în putere să facă ceva, lasă urme adânci în starea lor psihică. Deznădăjduițiși plini de lacrimi, bătrânii singuri ai României trăiesc de la o zi la alta, așteptând în durere să le treacă timpul rămas.
Echipa
Bord director: Odile Turcu, Janina Brașoveanu
Membrii fondatori:
Janina Brașoveanu, președinte
Odile Turcu, vicepreședinte
Mădălin Stanciu
Raport de activitate 2022
Informaţiile furnizate de AITIS:
Asociația Independentă pentru Transparență în Inițiative Sociale - A.I.T.I.S
CIF 43647583 / Toate drepturile rezervate.