Pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 25 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Acestea constituie habitatul numeroaselor specii de păsări de apă dar și a multor specii de reptile, insecte, reptile, amfibieni și mamifere.
Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, prezentând toate elementele lanțului trofic.
Campania pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a fost inițiată de un grup de organizații neguvernamentale ai căror membrii s-au grupat în Asociația Parcul Natural Văcărești, instituție înființată în anul 2014.
Parcul Natural Văcărești, în numere:
- 10 km de la Piața Universității, km 0 al Bucureștiului,
- 183 de ha, este cel mai mare spațiu verde din București,
- 1 m² în plus de spațiu verde pentru fiecare bucureștean,
- 125 de specii de păsări, din care 56 sunt menționate in anexele OUG 57/2007, cuibăresc, se hrănesc și se înmulțesc la Văcărești,
- 6 km de plimbare pe dig, respirând posibil cel mai curat aer din București, într-un peisaj remarcabil.
În aprilie, 2017, Asociația Parcul Natural Văcărești a devenit administratorul oficial al ariei protejate. Obiectivele administrației sunt: protejarea biodiversității, sprijinirea educației pentru natură și a recreerii sănătoase